Hyvät terveyspalvelut ovat myös vetovoimatekijä

Julkaistu: 16.3.2017

Katselin tiistaina Kantolantiellä Tarhian rannan kävelytieltä, kun lääkintöneuvos Heikinheimon talon komea kivikellari purettiin neljännestunnissa. Kohta vuosisadan kestänyt komea kivikellari joutui väistymään. Kuinka paljon ammattitaitoisten kivimiesten työtä onkaan sen rakentaminen vaatinut? Isoisäni oli Karjalassa kivinavetoiden,-siltojen ja -kellarienkin rakentaja.

Mietin voiko soteuudistus hetkessä purkaa sitä työtä Keuruun terveydenhuollossa, jota aikanaan lääkintöneuvos Heikinheimo ja hänen seuraajansa ovat tänne koko hoitohenkilökunnan kanssa rakentaneet? Voiko uudistusten kauha hetkessä hävittää sitä kovilla ponnistuksilla luotua terveydenhoitoa, mitä meillä nyt on? Maakuntasotessa voimme Keuruulla pahimmillaan jäädä vain sivustakatsojiksi vahvimpien tehdessä meitä koskevia päätöksiä keskittämisen ja tehokkuuden nimissä.

Kun aloittavan valtuustokauden alkupuolella voimme vielä vaikuttaa sosiaali- ja terveystoimen asioihin kuten nytkin, on mielestäni tarpeen linjata kuntastrategiaan selkeät tavoitteet lääkäri-, hammaslääkäri- ja neuvolapalveluista Keuruulla ja Haapamäellä. Samoin tarvitaan selkeä linjaus terveyskeskuksen vuodeosaston säilymisestä Keuruulla koko Keurusseudun tarpeisiin.

Kyse on palvelujen saatavuuden ohella myös kymmenistä työpaikoista paikkakunnallamme ja tänne tulevista palkka- ja verotuloista. Sosiaalitoimen osalta on välttämätöntä turvata nykyiset lähipalvelut ja kotihoito. Samalla on kannettava määrätietoista vastuuta omaishoidosta. On selvää, että Lehtiniemi ja vanhusten asuin- ja hoivapalvelut säilyvät kaupungissamme, mutta monia erityistoimia voi joutua uhanalaisiksi keskittämisen perusteilla.

Kuntastrategian kirjaukset ovat tarpeen, vaikka ne eivät valitettavasti juridisesti sidokaan vastaisuuden maakunnallisia päättäjiä. Vaikka soteuudistuksessa tavoitellaan monia hyvältä tuntuvia asioita, määrätietoisesti on kuitenkin ilmaistava tahtotilamme ja kirjattava se. Kukaan muu ei meitä puolusta, ellemme me itse sitä tee.

Hyvät terveys- ja hyvinvointipalvelut ovat myös vahva vetovoimatekijä niin ihmisten kuin yritystenkin muuttamiseksi seutukunnallemme.