Pääsiäiselle 2018

Julkaistu 31.03.2018

On pääsiäsilauantain ilta. Hiljainen viikko ja 40 vuorokauden mittainen paastonaika ja pitkäperjantai ovat takana. Hiljaisen viikon tiistaina osallistuin Haapamäen iltakirkkoon, mikä pidettiin yhtenäiskoulun eteisalulassa Haapamäen kirkon ollessa vuoden päivät remontissa. Edessäni olivat koulun seinällä sankarivainajien nimitaulut koulun oppilaista ja Haapamäen ja Riihon kansakoulupiirien alueilta. Haapmäen yhteiskoulun oppilasalue kattoi näitä paljon suuremman alueen, koska oppilaita keskikouluun ja varsinkin lukioon tuli useiden kuntien alueelta. Olen monta kertaa nähnyt nuo taulut. Nyt ne olivat kuin alttaritauluina lyhyen jumalanpalveluksen ajan edessäni. Koetin laskea nimein määrää, en saaanut etäisyydeltäni tarkkaa lukua, koska yhteensä niitä oli oli yli kuudenkymmen, muutamia oli kahteen kertaan, koska sama henkilö oli saattanut olla em. kansakoulujen ja sitten yhteiskoulun oppilas.

Huomioni kiinnittyi siihen, että joukossa oli yksi naisen nimikin yhteiskoulun muistolaatoissa kesäkuulta 1944. Harvoin muistamme, että miesten rinnalla uhrin isänmaamme puolesta antoivat myös lotat ja sotilaskotisisaret. Nyt tämä tuli esille poikkeuksellisessa jumalanpalveluspaikassa. Tänään muistan myös lottia erityisesti, koska on äitini 102-vuotissyntymäpäivä. Hänen matkansa päättyi runsas kolme vuotta sitten, joten onnittelen ajatuksin ja Multian kirkonkylällä Sinerväjärven hautausmaalla illan tummuessa kirkastuvat haudalla kynttilät.

Huomenna on kristikunnan pääsiäinen. Osallistun kello 10 messuun. Ylihuomenna 2.pääsiäispäivänä saan olla sananjumalanpalvelusten papin tehtävissä Multian kirkossa kello 10.00 ja Petäjäveden seurakuntatalolla kello 13.00, jossa seurakunnan kirkko on myös remontissa. Petäjävedellä on tosin jo vuosien ajan säästösyistä pidetty talvikauden jumalanpalvelukset seurakuntalolla kirkon äärellä.

Auringon päiväsaikaan paistaessa kirkkaasti Keski-Suomen yli 60 senttimetriä paksuille vielä ihan valkoisille hangille saamme viettää pääsiäistä. Hieman jännitän, tuleeko toiselle pääsiäispäivälle vielä talven ennustettu lumipyry kirkkomatkoilleni Haapamäeltä Multian kautta Petäjävedelle ja sieltä Keuruun Liikuntapuiston Sompalaan, jossa emerituskaupunginjohtajamme ja kunnallisneuvos Osmo Kärkkäinen viettää varsin hyväkuntoisena ja iloista elinvoimaa uhkuvana 80-vuotisjuhlapäiväänsä.

Hyvää Pääsiäistä 2018!