Otsikko

Maakuntaverolle selkeä EI

Klikkaa tästä kirjoittaaksesi tekstiä

Kirjoitukseni

Tässä kirjoituksia maailman menosta perustuen teeseihini Suomen ja maailman menosta:

Maakuntaverolle selkeästi EI


Sotevalmistelujen alkuvaiheissa oli lähtökohtana periaate kolmen miljardin euron vuotuisista säästöistä. Muistammeko tämän?Mielestäni tämä on nyt aiheellista muistaa, kun käydään keskustelua mahdollisesta maakuntaverosta. Uudistusta siis markkinoitiin säästöillä.
Itse en ole koskaan uskonut lupauksiin säästöistä, vaikka poliitikot eri puolueista medioissa niitä vakuuttelivatkin. Nyt lupaukset soten säästöistä on aktiivisesti unohdettu ja monet jo puhuvat maakuntaverosta. Nyt vaalien alla tämä tosin tapahtuu hieman varovaiseen sävyyn.
Veronmaksajat ovat jo nyt niin raskaasti verotettuja, että uutta maakuntaveroa en voi hyväksyä. Kunnallisverot ja kiinteistöverot ovat maksajilleen jo äärirajoilla. Jos haluamme esimerkiksi pääkaupunkiseudulta muuttajia maalle, eivät veroprosenttimme nyt ole ainakaan mikään vetovoimatekijä.
Aluevaaleilla valittavan Hyvinvointialueen on noudatettava järkevää taloudenpitoa. Mutta mitä on suunnitelmissa? Nyt kaavaillaan uusia ja aiempaan nähden suuria hallintokustannuksia. En ymmärrä, miksi uuden hallinnon luottamushenkilö- ja hallintomenoja pitäisi juurikaan korottaa. Olen ollut useita kausia sekä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin valtuustossa että Keski-Suomen liiton valtuustossa ja hallituksessa ja muissakin maakunnallisissa luottamustehtävissä.
Tiedän siten kokemuksesta, että nykyisilläkin tavoilla on tultu hyvin toimeen. Jos on tarkoitus nostaa joitakin johtavia luottamushenkilöitä päätoimisiksi pormestarimallin mukaan, on syytä tämä tiedostaa ja tehdä ratkaisuja, että kustannukset eivät nouse. Hyvinvointialueet tulevat itse asiassa jatkamaan toimintoja, mitkä ovat tähänkin asti jo olleet ja tulleet hoidetuiksi.
Olen istunut monet asioista tiedottaneet kokoukset ja seminaarit. Uudistuksessa kerrottiin olevan kyseen hallinnollisista järjestelystä, joiden luvattiin vähentävän byrokratiaa ja menoja sekä parantavan kansalaisten palveluja. Kansalaisten verorasitus ei saa ainakaan nousta, siksi maakuntaverolle on sanottava selkeästi ei.

Lauri OinonenAluevaaliehdokas (Keskusta)Ehdokasnumero 423Keuruu