Ajankohtaista

Vaalityöni maakuntavaaleissa blogien ja kirjoitusten kautta

On korona-aika ja ihmisten parissa tehtävän henkilökohtaisen vaalityön koen riskialtiiksi ja siksi en voi sitä tehdä. Kuulun itsekin riskiryhmiin ja yritän katsoa kaikkia asioita heikoimman lähimmäisen näkökulmista.

Kirjoitan blogeja ja tekstejä eri asioista myös Uuden Suomen blogiin. Voitte selata näitä netistä.

Kaiken aikaa haluan voimakkaasti toimia Keski-Suomen parhaaksi tuoden esille niitä valtavia mahdollisuuksia, joita maakuntamme kaikkien ratojen kunnostaminen valtakunnsan pääradoiksi ruostumisen ja rappeutumisen sijaan maakuntaamme laaja-alaisesti mahdollistaisi. Kirjoitan näistä lähemmin osiossa Kirjoitukseni.
Julkaistu 9.3.2019

Olin lauantaina 9.3.2019 Helsingissä joukossa mukana, kun Keskustalla oli Kolmen sepän patsaalla eduskunta- ja eurovaalitilaisuus.

Sää suosi puolenpäivänaikaa. Keskeisimmät henkilöt paikalla olivat MEP Mirja Vehkaperä ja ministeri Kimmo Tiilikainen sekä tietenkin helsinkilänen kansanedustaja Pekka Puska, joka on nyt eurovaaliehdokas.

Paikalla oli ainakin toistakymmentä Keskustan kansanedustajehdokastakin, jotka jakoivat joko omia tai Keskustan esitteitä. Pekka Puska jakoi pieniä porkkanapusseja. Toki tuolla paikalla kulkee paljon ihmisiä, mutta vaalikampanjoiden aika ei ehkä vielä ole tullut, koska ihmisillä ei ollut enemmälti kiinnostusta tulla keskustelemaan.

Tuolla paikalla ei ole korrektia ehdokkaidenkaan olla tungettelevia. Ihmisten on kohteliasta antaa kulkea, elleivät he itse halua tulla juttelemaan. Pekka Puskan porkkanapussit houkuttivat kyllä, kaikki eivät vain niitä tokikaan huomanneet. Minulla ei ollut mitään esitettä, olisin toki jakanut Keskustan esitteitä standille tulleille, jos olisin niitä jostakin saanut jaettavakseni.

Olin lähinnä paikalla tutustumassa helsinkiläiseen Keskustan vaalityöhön, mikä ei eroa keuruulaisesta kovinkaan paljoa. Ihmisten kiinnostus politiikkaa ja Keskustaa kohtaan tuntuu vain olevan hakusessa. Tuon jälkeen oli Lasipalatsin Cafessa taas Metro-lehdessäkin ilmoitettu Keskustan ehdokkaiden kohtaamisen ja yhteisen keskustelun tilaisuus. Siihen oli ennakkoilmoitautuminen tarjoilun vuoksi. Tämä toimi, tarjottavat riittivät ja tilaisuuden järjestäjät ja paikalle tulleet ehdokkaat saivat tilaisuuden keskinäiseen keskusteluun muutaman paikalle tulleen kanssa.

Ehdokkaiden osallistuminen tilaisuuksiin oli kiitettävää. Kolmas tilaisuus olisi ollut Hakaniemessä, mutta vaioehtona oli Kepusauna puoluetoimistolla Apollonkadulla. Menimme pääosin sinne ja ainakin me miehet tapasimme saunanlauteilla median edustajien kanssa. Televisiokuvaajat olivat kuvaamassa saunomistamme, ohjelma tullee julki kesällä osana Unescon ohjelmaa, missä suomalaista saunaa koetetaan saada maailmanperintökohteeksi. Naisten saunavuoro oli miesten jälkeen, mutta tv-kuvaajat kiiruhtivat muihin saunoihin pk-seudulla ohjelmaansa niissäkin tekemään.

Nyt lauantai-illalla on ollut saunanraukea olo kohti sunnuntain pyhäpäivää. Menen jonnekin messuun sellaiseen krikkoon, mihin pääsee kätevästi lähijunalla. Tuttuja pappeja on ainakin Temppeliaukion kirkossa. Kirkkoherra Hannu Ronimus oli Keuruulla sotaväkiaikanaan varusmiespappikoulutuksensa joukko-osastoharjoittelussa ja Auvo Naukkarinen, joka nyt suunnittelee Triplan kirkollista työtä, on Multian poikia ja oli rippikouluisoisena teologiharjoitteluni rippikoululeirillä Multian Kopolan koululla kesällä 1971. Kannelmäen kirkko myös kiinnostaisi, kuten Huopalahden kirkkokin. Nekin ovat kätevästi lähijunilta saavutettavissa.

Hyvää Uutta Vuotta 2019!

Julkaistu: 31.12.2018

Tänään on uudenvuodenaattoilta. On aika kiittää kohta päättyvästä vuodesta 2018. Viikko sitten oli jouluaattoilta. Uudesta vuodesta käyttivät synnyinkotini multiaset (tarkoittaa Multialla syntyneitä) naapurini nimitystä "uusi joulu". Tuo antoi tunteen joulun jatkumisesta, vaikka itse joulu onkin jo ohi. Jouluun kuuluu myös loppiainen, mikä nyt 6.1.2019 osuu sunnuntaipäivälle. Kirkkovuoden 1. adventtina alkanut joulupiiri päättyy vasta kynttilänpäivää seuraavan launtain kello 18.00 ehtookellojen soitoon. Vielä on joulua jäljellä!

Tänä jouluna annoin joulukorttirahanani ja perinteiset tuttavieni joulumuistamiset lähipiirini sotaveteraanille ja työttömille ja erityisesti työtä vaikka oleville nuorille, yhteensä 670 euroa. Etuoikeuteni on, että minulla on 93-vuotias enoni, joka nyt uudelta vuodelta muuttaa koko elämänsä maatilan kodistaan kerrostaloasuntoon aivan Ylivieskan keskustaan palaneen kirkon lähimpiin kerrostaloista vastapäätä seurakuntaloa Mariaa. Kun vielä voin auttaa viime sotien veteraania uudessa elämänvaiheessaan, se on etuoikeuteni. Tiedän, että rahat menivat perilleja oikeaan käyttöön.

Uusi vuosi on Jeesus-nimen kirkkopyhä, viikko syntymän jälkeen juutalaisessa kulttuurissa oli lapsi ympärileikattava ja hänelle annettiin nimi.Multialla oli aikanaan tapana, että kirkkoherran perhe kutsui seurakuntalaisia pappilaan uudenvuodenpäivän jumalanpalveluksen jälkeen. Ikävää on, että pappilat ovat historiaa sikäli, että ne eivät ole enää pappien asuntoja. eorkea verotus ajoi papit pois virkataloistaan. Kymmenen vuoden verot merkitsivät omakotitalon hintaa.

Minä halusin pitää Haapamäen pappilan valot palamassa mahdollisimman pitkään vaaliakseni pappilan perinnettä paikkana, johion seurakuntalaiset rohkenivat tulla, toisin kuin on nyt asia yksityisluonteisissa kodeissa. Muutin Haapamäen pappilasta vasta 1.6.2000 oltuani jo vuoden kansanedustajana. Multian seurakunnalla on onni, että kirkkoherra Seppo Rahkonen asuu arvokkaan oloisessa Napoleonin aikana rakennetussa pappilassa.

Ajat muuttuvat. Olen monista ilmiöistä huolestunut. Yhä enemmän erityisesti pääkaupunkiseudulla jätetään lapsia kastamatta. Ennen Haapamäen pappilaankin tuotiin kotiini lapsia kastettaviksi. Seurakunnissa oli erityisiä kaste- ja vihkikappeleita. Onko enään ja käytetäänkö niitä alkuperäisiin tarkoituksiinsa? Ainakin Keuruulla kirkkoherranviraston yhteydessä ollut kaste- ja vihkikappeli, mikä oli 1970- ja 1980-luvuilla erittäin vilkkaassa käytössä, on jo kolmisen vuosikymmentä ollut työntekijöiden työpalaverien kokoushuoneena.

Olisiko seurakuntien mainostettava kaste- ja vihkikappeleita paikkoina, joissa kirkollisia toimituksia voi tehdä kätevästi? Näin tehtiin Keuruulla kirkkohera Heikki karttusen aikana 1970-luvulla. Monet sanoivat kampanjan olleen sysäyksenä avioliitoilleen. Toki kirkoissakin voidaan tehdä toimituksia hyvinkin pienellä väkimäärällä, kaksi todistajaa asinanomaisten lisäksi on minimi niin vihkimisessä kuin kasteessakin.

Uuteenvuoteen pyhäpäivänä voisi kertoa monia muistoja, mutta nyt hyvä lukijani kävimme Multian pappilan kirkkokahveilla ja uudenvuodenpäivän seuroissa aikana, mikä on minula arvokkaana kokemuksenani ihan koulupoika-ajoiltani.

Uudenvuodenpäivänä 1.1.2019 menen aamumessuun kirkonpenkkiin ja illalla osallistun Helsingin Säätytalolla puolustusministeri Jussi Niinistön ja rouva Leena Sharman uudenvuodenvastaanotolle.

Jumalan siunaamaa vuotta 2019 Sinulle lukijani!